Tengelyen pörgő körhintavilág (Lakatos István: Óraverzum – Tisztítótűz, Magvető, 2014.)

doboz2A Lencsilány-képregények és a Dobozváros szerzője ezúttal egy nagyepikus trilógia első darabjával lépett színre, amiben minden benne van, ami egy jó ifjúsági urban fantasyhez kell: komplett, aprólékos világteremtés, nagyívű cselekmény, karakterfejlődés és az izgalom mellé bőven adagolt humor.

A sikeres ifjúsági regények titka, hogy az olvasót egy különbejáratú, jól felépített univerzumba kalauzolja, ami a miénktől deklaráltan különböző törvényekkel bír, és amely világnak kataklizmái, alakulásai leképezik a főhős (és az olvasó) belső világának történéseit (felnőtté válás, családi traumák feldolgozása, szerelem, stb.) Az ilyen sikerkönyvek a Gyűrűk Urától Narnia Krónikákon át a Harry Potterig a konkrét (és általában eposzi) cselekményen túl nagy hangsúlyt fektetnek a bemutatott varázslatos, meseszerű világ részletes leírására. (Gyakran térképekkel, ismertető mellékletekkel könnyítve az azzal való ismerkedést.) Ezek a varázsvilágok többnyire nem a semmiből ugranak a könyvbe, legtöbbször egy-egy nép meséi, mítoszai szolgálnak alapul, így lesz az ismeretlen világ mégis különösen ismerős, s épp ezért varázslatos.

Lakatos István második regényének igazi különlegessége is ebben az ügyes kézzel kreált világban rejlik. Az Óraverzum egyszerre használja a kilencvenes évek ponyvaregény- és képregénykultúrájában is szubkultúrát alkotó steampunk és clockpunk vizualitásának elemeit és a magyar népmese fordulatait, nyomokban pedig rejtői humort is tartalmaz.

Ennek a sejtelmes világnak az értelmező bemutatása már a könyv első lapján megkezdődik, ahol – sajátos műfaji elemként – megtalálható a könyv világának vázlatos térképe. (Sajnos ez az egyetlen illusztráció a könyvben, ami a képregényrajzolóként induló szerző és a vizuális tobzódásra alkalmat adó rafinált gépezetek és monumentális nagyjelenetek ismeretében óriási veszteség!) Az Óraverzum-ábra ugyanakkor jól ábrázolja a könyv kreatív hibrid-jellegét: a képen egyszerre fedezhetjük fel a keleti sámánkultúrák világfáját és a clockpunk-univerzum gigantikus óraművekben tobzódó mechanikáját. A steampunk és clockpunk lényege ugyanis egy olyan elképzelt párhuzamos univerzum, ahol az elektronika és a benzinmotor nem jelent meg, ehelyett a civilizáció gőz- és óraműveken alapul. A regény utal is egy korábbi, feltehetően fejlettebb, de a harcok során az alvilágba levetett civilizációra. A hatalmas Világtengelyből karok állnak ki, azok tartják és forgatják a bolygókat, lent az Arbor nevű alvilág, fent a Nap és a Világgép.

A történet főhőse egy apró, viharvert bolygó, a Seon uralkodócsaládjának legifjabb sarja, a nyolcéves Mirkó. Ugyan a könyv első fejezeteiben szinte csak rosszalkodik, a cselekményben folyamatosan megjelennek elszórt, baljós jelek. Mirkónak már az első fejezetben furcsa, kézrángással járó rohama lesz, és a különös, eget betöltő, repülő óriásamőba-szerű légfellérek vonulása sem ígér sok jót. Mire megszokjuk a könyv könnyed, gyerekcsínyekre alapozott humorát, egyszercsak váratlan fordulat következik, és az addig kedves, csilingelő körhintaként hömpölygő sztori vadul pörögni kezd, mi pedig alig győzünk kapaszkodni.

doboz1A könyv cselekménye éppolyan hibrid, mint az univerzuma: gyermeteg poénok és véres csatajelenetek, osztódással szaporodó óriásnyulak és alkoholista apa fér meg egymás mellett. Ami mégis összetartja és egységgé fésüli ezt a szövevényes, sok síkon kommunikáló történetet, az Lakatos ízes, jókedvű mesélőkedve. Magabiztosan egyensúlyoz: a regénynek megvan a maga súlya, tragikuma, tanulsága is, de mindezt karneváli, humoros könnyedséggel mondja el. Folyamatosan kizökkent, emlékeztet saját jelenlétére, így a regény nem lesz sem elkomolykodva, sem elviccelve: elmesélve annál inkább. Jó példa minderre Mirkó borzasztó családi háttere: az agresszív zsarnok, bolygóját és családját is romokba döntő nagypapával való küzdelem olyan sötét, borongós hangulatot kelt, hogy utána szinte sokkol a koronázási jelenet groteszk humora: Mirkó egy épp az imént a mélybe zuhant bolygó királya lesz, a szertartás pedig cirkuszi komédiások közreműködésével, abroncsból készített (de menő!) koronával és kolbászból készült jogarral megy végbe. Ez már annyira mosolyogtató, hogy a visszafelé oldja az előző jelenetek durva feszültségét is.

Lakatos tehát jól átgondolt, kreatív műfajt teremtve, biztos kézzel és érezhető örömmel vezet minket keresztül a történeten, és ugyanolyan kaján kárörömmel hagy minket magunkra annak sűrűjében. Mert ha valami felróható a regénynek, hogy mire igazán jól kiismerjük a szereplőket, belakjuk a vadonatúj, vagány óramű-világot, és a cselekmény is felpörög, vége a könyvnek. Az utolsó fejezetek pedig sokkal több kérdést hagynak maguk után, mint amennyit megválaszolnak. Azaz – napjaink sikerkönyveihez és -filmjeihez méltó módon – az Óraverzum első kötete is trilógiává bővül majd. Remélhetőleg nem évek múlva.

Amit várhatunk, az kétségtelenül nagyívű, epikus-kozmikus fejlődésregény, amelyben a legkisebb királyfi körül egyszerre változik meg a világ és ő maga is: egy különös jóslat legalábbis veszélyes, sötét dolgot jövendöl Mirkó kamaszkorában. A világ a pusztulás szélén, Mirkó és szinte főgonosz nagyapja között pedig hangsúlyosan sok a közös vonás –  hasonlóan Harry Potter és Voldemort különös közelségéhez. Mindez egy olyan könyvben, ami úgy tud véresen komoly maradni, hogy közben nevet is magán. Gondoljunk csak az olyan fejezetcímekre, mint: “Tizenhetedik fejezet, amelyben döbbenetes fordulatok követik egymást, és Mirkó végre már nem csupán téblábol a történetben.”

Az Óraverzum bevezető darabja, a Tisztítótűz tehát erős, komplex, egyedi hangú elbeszélést ígér, de terjedelme ellenére is szinte csak bevezető a mesebeli óravilágba, ahol korosztálytól függetlenül szívesen időzik az olvasó. Olyan, mint egy vagányabb körhinta a vidámparkban: gyerekes szórakozást ígér, de mikor kiszállunk, forog velünk a világ.

Molnár Illés