„Csak megalapozott őrültséget bír el” Interjú Majoros Nórával

Majoros Nóra író, az Író Cimborák szerkesztőjének új kötete jelent meg Bolygóvadászok címen. Űrlények, robotok és mindenféle izgalmas figurák és izgalmak is helyet kaptak a könyvben. A könyv kapcsán kérdeztük a szerzőt.

Most jelent meg a Bolygóvadászok című könyved. Mennyiben hagyományos sci-fi, és menyiben nem az?

Hagyományos sci-fi olyan szempontból, hogy egy űrutazás történetét meséli el, vannak benne ismeretlen bolygók, űrlények, robotok. Éppen ennyire hagyományos kalandregény, és hagyományos meseregény is. Nem műfaji kísérletről van szó, az űr keretet, hátteret ad a mesének, és lehetőséget arra, hogy szabadon csapongjon a fantáziám.

Szereted a sci-fi műfaját?

Szeretem, hogy a sci-fi ugyanazokra a kérdésekre, amelyek az embereket, alkotókat foglalkoztatják, egy más, távlati szemszögből tud rátekinteni. Ha például a környezetvédelem témáját kiemeled a földi légkörből, és áthelyezed egy másik galaxisba, akkor a körülményektől mentesen, szabadabban járhatod körül. Emellett szeretem a sci-fi műfajában rejlő szabadságot, meg a kötöttséget is, hogy csak megalapozott őrültséget bír el. Ennek az egyensúlynak a megteremtése nagyon jó játék, és olvasóként, nézőként, fogyasztóként is élvezem.

A kis herceg szerinted felfogható sci-finek?

Az én értelmezésemben nem az, de mint minden jó alkotásnak, ennek is számtalan rétege és megközelítése lehetséges.

Végeztél-e előtanulmányokat a könyvhöz a csillagászat témakörében?

Előtanulmányokat nem, de írás közben gyakran kellett utánajárnom dolgoknak. Használtam az internetet, könyveket (állandó lakosként az asztalomra költözött a Csillagászati Kisenciklopédia), és szerencsére vannak olyan ismerőseim, akik járatosabbak a témában nálam. Őket sokat nyúztam.

Ki a kedvenc szereplőd?

A kalandok során a főszereplő gyerekek egy idegen bolygón egy csapat idős emberrel találkoznak. Nagyon élveztem az öregek és a gyerekek között működő dinamikát, jó volt ezeket a karaktereket megteremteni. Talán az ő személyiségük volt a legizgalmasabb számomra. De szerettem nagyon a mindenféle furcsa lényeket, például az űrbogáncsokat, vagy az öregek bolygójának legendás lényét, a Keltürgülit. A főszereplőkről azért nem beszélek, mert ők olyanok, mintha a gyerekeim lennének, azok között meg nem lehet különbséget tenni.

Megvolt-e előre a fejedben a történet, vagy írás közben alakult ki, fejezetről-fejezetre? Azért kérdezem, mert én így is, úgy is szoktam írni. Könyve válogatja.

Az esetek többségében legalább egy vázlatot készítek, amit le is írok. Így a sok kitérő vagy módosítás során is tudom, honnan hová tartok. A Bolygóvadászok esetében ez a vázlat kidolgozottabb volt, mert rendelkezésre állt egy vázlatos kézirat, amit alaposan kibővítettem, átdolgoztam. Ám a részletek csak írás közben kerülnek a helyükre, fejezetről-fejezetre, mint egy kirakós darabjai. A legjobban azt szeretem az írás folyamatában, amikor egy-egy nehézkes, nem működő, kilógó részlet hirtelen értelmet nyer, és belesimul a gépezetbe.

Hogyan kell bolygókra vadászni?

A bolygóvadászat a történetben azt takarja, hogy a világ leggazdagabb embere nem tud mit kezdeni a pénzével, és elhatározza, hogy vásárol egy bolygót. A főhősök feladata, hogy felfedezzenek egy lakható bolygót, amelyet a csilliárdos megszerezhet magának. Ez a központi kérdés is, amelyet a történet körbejár: ki lehet-e sajátítani egy bolygót, akár haszonszerzés céljából, akár más okból, és milyen következményei lehetnek?

Úgy képzelted-e a szereplőidet, ahogyan az illusztrátor megrajzolta?

A könyvet Rátkai Kornél illusztrálta, és pontosan ilyen közös munkát képzeltem és szerettem volna. Ami a szereplőket illeti, rengeteg új vonást adott hozzájuk, testet adott a fantáziámnak, sőt, meg is ihletett. Olyannak rajzolta a szereplőket, ahogy képzeltem, mégis másnak, mert rengeteg új vonással gazdagította, árnyalta őket. A közös munka során több új epizód is született, amelyek már nem kerültek bele a könyvbe, de a jövőben biztosan felbukkannak majd valahol.

Hány éveseknek ajánlod a könyvet?

Önálló olvasásra 8-12 éves kor között ajánlom elsősorban, de felolvasva akár kisebbek is élvezhetik. A felső korhatárral kapcsolatban gyakran gondolok arra, hogy akár 16-18 éves koromban is szívesen vettem a kezembe gyerekkönyveket, remek levezetés volt egy-egy komolyabb olvasmány után, és ma is gyakran mélázok el egy kedves mesekönyv fölött. Így jobban átgondolva az a 12 inkább 112.

Van kedvenc csillagképed?

Nem is csillagkép. A tejutat szeretem bámulni olyan helyekről, ahol mély a sötét.

Te melyik bolygóról jöttél?

A Csíkcsőbolygóról. Más nevén Szatupiter, és egy messzi-messzi galaxisban található.

Acsai Roland