Mese az életről (Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka, illusztrálta: Egri Mónika, Pozsonyi Pagony, 2018)

Kiss Judit Ágnes Babaróka ajándéka című könyve a Pozsonyi Pagony Kiadó gondozásában jelent meg 2018-ban. A kedves, összefüggő meséket tartalmazó gyűjtemény remek választás minden kisgyereknek, főként azoknak, akik óvodába készülnek – több szempontból is.

Egyrészt a története miatt: Babaróka, a rókakölyök olyan szituációkkal szembesül, amellyel minden, az említett korosztályba tartozó gyerek szembetalálja magát. Mi történik, ha apa és anya dolgozni mennek, és valaki más vigyáz ránk (Mamaróka dolgozni megy)? Miért kell „kölyökőrzőbe” menni (A Kölyökőrző)? Mi van akkor, ha anya beteg (Mamaróka beteg)? Mindig hazugság a hazugság (A bölcs tölgy alatt)? Fájni fog a doktor bácsinál? (Babaróka az orvosnál)? A válaszok, amiket a szöveg nyújt, nagyon megnyugtatóak: a szülők elmennek dolgozni, de mindig visszajönnek, és ugyanúgy szeretik kicsinyeiket, mint reggel, mikor kiléptek a ház kapuján. Ha anya beteg, akkor sem szabad megijedni, meg fog gyógyulni, viszont hagyni kell neki egy kis nyugalmat, hogy felépüljön. Szerencsére ott van apa, akivel lehet játszani ilyenkor! A kölyökőrzőbe azért kell menni, mert anya és apa dolgoznak. Félelmetes lehet ugyan a hely, de amint találsz felnőtteket, akikben bízni lehet, és barátokat, akikkel jókat lehet játszani, minden megváltozik, ahogy azt a Babaróka barátra lel és a Repülés a bagollyal című szövegek is mutatják. „Leplezetlenül, de mégis kedvesen mesél és segít feldolgozni a szorongásokat, amiket az elválás, a védőoltások, vélt, vagy valós félelmek jelentenek.” – olvashatjuk a Hintafa blogon a könyvről.

Másrészt a Babaróka azért is talál könnyen utat a fiatalokhoz, mert figurái olyan kedves állatok kicsinyei, akikkel a gyerekek szívesen azonosulnak. A történetek hétköznapiságát, nagyon is emberi voltát az ismerős állati alakok izgalmasabbá teszik: ha a babaróka barátot talál a kölyökőrzőben, akkor bizonyára az embergyereknek sem lesz nagy baja az oviban. Külön piros pontot érdemel Kiss Judit Ágnes humora: Babaróka emberbabával játszik, az orvosnál pedig zebraszúnyoggal adják be a szurit.

Harmadszor pedig azért is jó választás a könyv, mert ahogy azt a korábban idézett, Hintafa-blogon megjelent írás is hangsúlyozza, a kötetben előforduló alakok nem idealizáltak. Mamaróka elsőre nem reagál megfelelően Babaróka hisztijére (Babaróka bal lábbal kel), aztán azonban bocsánatot kér. Babaróka sem mintagyerek, példának okáért sokszor akaratos, de a címadó Babaróka ajándéka című műben mégis megmutatkozik, hogy nagyon jó szíve van. Ez az a történet, amelyben a kicsi megtanulja, hogy jobb adni, mint kapni.

Külön ki kell emelnünk, hogy Kiss Judit Ágnes költői kvalitásai is kiviláglanak a szövegekből egy-egy helyütt: „Semmi nem mosolyog olyan szépen, mint egy tulipán” vagy ugyancsak a tulipán „sárga-piros virághangon énekelt” – olvashatjuk A Kölyökörzőben. A megnyugtató meséket pedig Egri Mónika kedves illusztrációi tarkítják, szépen rímelve az írásokra.

A Babarókát érdemes egyben is felolvasni a kicsiknek, vagy esetleg egyes történeteit az adott élethelyzetükre vonatkozatva megismertetni velük – például az óvodai beszoktatás előtt a már sokszor idézett A Kölyökőrző című mese sokat segíthet.

Murzsa Tímea