Nem babára megy a játék (Kisgombos mesegyűjtemény, Kisgombos Könyvek, 2017)

Nagyon nehéz manapság a legkisebb korosztálynak (2-5) éves korig ajánlani valamilyen színvonalas, új mesekönyvet, a jelenleg a piacon lévő kiadványok között ugyanis nagyon sok bugyuta, igénytelen kötetet találni.

A biatorbágyi Kisgombos Könyvesbolt kiadója Satoe Tone gyönyörűen illusztrált képeskönyveinek kiadása után most éppen ezt a korosztályt célozta meg legújabb mesekönyvével, ami Kisgombos mesegyűjtemény címen jelent meg az idei könyvhétre.

A kiadványban szereplő mesék a Bayard Jeunesse elnevezésű francia gyerekirodalmi magazinban jelentek meg az elmúlt években. A gyűjteményben szereplő szövegek nagyon változatosak, azonban közös bennük, hogy gyakori élethelyzetekkel, nehézségekkel, kisebb-nagyobb gondokkal foglalkoznak, és ezek játékos, ötletes, a humort sem nélkülöző feloldásával könnyen érthetővé teszik a gyermekek számára azokat a dolgokat, amiket a szülő nem mindig tud számukra a megfelelő szavakkal megmagyarázni. Találunk itt kiskutyát, aki elfelejtette, hol ásta el a csontját, és a nagy keresés közben barátai elveszett holmijait találja meg, kis vízilovat, aki nem tudja, milyen csodák rejtőznek a tollában, és állatkákat, akik egy nagyszabású pusziverseny keretében azon versengenek, ki kapja a világ legkülönlegesebb pusziját. A történetek egyszerűek, ám annál szórakoztatóbban mutatják be azokat az érzéseket, amikkel a gyerekek már egészen kis korukban találkoznak. Némely probléma- például a Kiscsipisz köré tekeredő gondgombolyag a rettenetes csomóival- valóban elég félelmetesnek és nagynak tűnik, de a mesék megnyugtató hangnemben, végtelen harmóniával oldják fel a konfliktust. Ráadásul a szerkesztő arra is ügyelt, hogy az izgalmasabb, feszültebb hangú szövegeket egy-egy békésebb, oldottabb hangvételű mese kövesse, így az összeállítás azok számára sem lesz túl tömény, akik egyben akarják elolvasni az egészet.

A szövegekről az is elmondható, hogy nem egyszer használatosak: különböző élethelyzetekben is előkerülhetnek, és szórakoztatóak lehetnek minden korosztály számára, még akkor is, ha sokadszor kell a szülőknek elolvasniuk a gyermekeiknek ugyanazt a mesét. Az elbeszélői stílus minden mesében teljesen manírmentes, letisztult, mégis határozott, alkalmas arra, hogy önálló gondolkodásra sarkallja a legkisebb olvasókat is.

A megértést segítik a színes illusztrációk is: a könyv nagy előnye a képi világ sokszínűsége, így a kisgyermekek egyszerre több alkotó stílusával ismerkedhetnek meg, és tulajdonképp olyan, mintha hat különböző mesekönyvet tartanának a kezükben. A képeknek nem egyszer az olvasás ritmusának szabályozásában is komoly szerepük van: lelassítják, feloldják a feszültebb részeket, elég csak Kiscsipisz gondgombolyagának kioldására, vagy Bodor, a kisbárány fodrásztól való félelmét feldolgozó történetre gondolnunk.

A meséket átható könnyed humor, megnyugtató hang, harmonikus, okos történetvezetés és a figyelemfelkeltő, magas minőségű illusztrációk mind-mind egyedülállóvá teszi a Kisgombos mesegyűjteményt a könyvpiacon. Biztosak lehetünk abban, hogy sokak kedvence lesz.

Izsó Zita