Kele Fodor Keve meséje

Vurgula és Dinádó (cigány mese)

Volt egyszer egy gonosz szörnyeteg, akit Vurgulának hívtak. Félig ember, félig gorilla és félig kukac volt. A teste emberi test, az alkarja egy gorilláé, és a farka pedig egy hosszú kukac volt, mellyel az embereket megragadta, és a víz alá húzta. Mert egy víz alatti romos várban lakott, melynek kapuján egy nagy rozsdás lakat volt. A patakok vize alatt volt egy másik világ, ahol már nem is víz van, hanem szárazföld, és úgy lehet lélegezni, ahogy itt is.

Egyszer Vurgula elrabolta, a víz alá húzta és várába zárta Murinát, a szépséges cigányleányt. A vár egy darab szobából állt, melyben egy szál gyertya égett.

Volt egy szegény cigánylegény, akit Dinádónak hívtak. Dinádó felkerekedett és elindult, hogy kiszabadítsa Murinát, akit nagyon szeretett. Ahogy ment-mendegélt, a patak partján szembe találkozott egy rongyos apókával, aki kenyeret kért tőle. De ez nem egy igazi apóka volt! Hanem Vurgula álruhában! Tudta ugyanis, hogy Dinádó mi járatban van, ezért elváltoztatta magát, hogy átejtse. Azt akarta, hogy a legény mindenképpen leszálljon a víz alatti világba, ezért apóka képében azt mondta, hogy cserébe a jószívűségért, odaadja neki a víz alatti romvár rozsdás lakatjának kulcsát.

Dinádó megköszönte, és elindult le a patak vize alá. Vurgula követte. Amikor a legény kinyitotta a nagy rozsdás lakatot, a szobában ott találta a búslakodó Murinát. Nagyon megörültek egymásnak! Dinádó terve az volt, hogy az ablakon át szöknek meg. Szétfeszítette a rácsot, és kimásztak. De majdnem lebuktak! Az ablakot belülről ugyanis egy láthatatlan szellem őrizte! De ez a szellem nagyon el volt gondolkodva, s énekelgetett magában, így nem vette észre a szökni készülő szerelmeseket.

Így jutott ki Dinádó és Murina a víz alatti világból.

S hogy mi lett Vurgulával? A szörnyeteg megjavult, nem volt gonosz többé, hanem a várában az arra járóknak hatalmas lakomát rendezett. Volt ott mindenféle finomság, étel, ital, tíz zsák cukor, öt bögre só, csülök, és a hűtőjében ötezer süldő malac!

Így történt.

Lejegyezte: Kele Fodor Ákos

Kele Fodor Keve öt éves