Könyvheti körkép

A Könyvhét a gyerekkönyvek szempontjából is mindig izgalmas esemény. Az alábbiakban néhány kiadó kínálatáról olvashatóak ajánlók.

Csimota Kiadó (Csányi Dóra főszerkesztő)

A 2016-os Könyvhétre öt könyve jelenik meg a Csimota Kiadónak. Két lapozó a legkisebbeknek: Könnyű, nehéz – Ellentétek és 1, 2, 3 – Számolós előbbi Nagy Diána, utóbbi Pap Kata munkája. Régi tervünk valósult meg idén, mely a Papírszínház – Módszertani kézikönyv címmel jelenik meg, ebben a könyvben nagyon sok szakember gondolatait, ötleteit gyűjtöttük össze a Papírszínház felhasználási lehetőségeivel kapcsoltban. A kötet végén a Magyarországon megjelent Papírszínház-mesékhez találhatnak ötleteket az olvasók. A könyvet Maros Krisztina tervezte és illusztrálta.

Elekes Dórának az Egyszervolt… Meseantológiában megjelent egy meséje, Dettike fiú lesz címmel. Ennek a kibővített változata, Dettikéről és más istenekről, önálló könyv formájában jeleni meg idén, és a 10-12 éves korosztályt szólítja meg. Képzeletbeli barátja mindenkinek van. Annak is, aki nem tud róla. Ő az, akit szobánk csendjében félhangos kérdésekkel zaklatunk, aki tartja bennük a lelket és elviszi helyettünk a balhét. De vajon hogyan lát bennünket ő? És mit érez akkor, amikor először akad kihívója egy valódi barát személyében? Elekes Dóra ezekkel a kérdésekkel játszik el abszurd és pimasz meseregényében. Az illusztrációkat Treszner Barbara készítette, akinek ez az első könyve.

Milyen madárral már bizonyított szerző-illusztrátor párosunk szintén új kötettel jelentkezik. A Völgy, írta Tárkony a könyv címe, amelyet Nagy Norbert illusztrált. Kollár Árpád első története szintén az Egyszervolt… Meseantológiában jelent meg, A Pocséktündér címmel. A történetek, Tárkonyról a kicsit nyafogós, de nagyon szerethető nemköltő költőről és barátairól a Völgy lakóiról szólnak. Megtudjuk, hogy mi az a füttyömfitty, hogy meg lehet-e javítani a vadcsízek eltört énekét, hogy unalmasabb-e a gondolatfoci az unalomnál és, hogy hogyan nincs színe a színnyalóknak, ha mindennek van. Ezzel a történettel szintén a nagyobb korosztály megszólítása a célunk.

Tessloff Babilon Kiadó (Mán Várhegyi-Réka szerkesztő)

Abby Hanlon

Dory végre igazi barátra talál

– Tudod, Dory, ha iskolába mész, fel kell öltöznöd! Nem hordhatod többé ezt a régi, foltos hálóinget egész nap – mondja a nővérem, Violet.

– És az iskolában nem beszélhetsz magadban – teszi hozzá a bátyám, Luke.

– És nem csinálhatsz olyat, mint tavaly, amikor erődöt építettél a bútorokból – mondja Violet.

– Próbálj meg nem képzelődni! – mondja Luke. – Csak ERRE AZ EGYRE figyelj oda!

– Pontosan – folytatja Violet, feltartott mutatóujjal. – Az iskolában semmi esetre se fantáziálj!

Nem olyan rég jelent meg Abby Hanlon Dory-könyveinek első része a Dory fantáziája elszabadul, és követte gyorsan a második, a Dory végre igazi barátra talál. Dory egy zseniális kislány, aki képzeletbeli lényekkel népesíti be a családi otthont. Legjobb barátja egy Mary nevű szörny, tündér keresztanyja egy varázsló törpe, legfőbb ellensége a félelmetes Szipircsók asszonyság. A legújabb könyvben a sok képzeletbeli barát után Dorynak egy igazi barátja is lesz. De persze Rosabelle-nek sem kell a szomszédba mennie egy kis képzelőerőért!

Azért ajánlom, mert a szerző Abby Hanlon egy állati jófej tanító néni, aki – hadd legyek közhelyes – tökéletesen beszéli a gyerekek nyelvét, sőt mit több, iszonyatosan vicces. A könyv ráadásul tele van a szerző rajzaival, amik legalább annyira jók, mint a szöveg. Imádnivaló könyv imádnivaló főhőssel.

6 éves kortól

David Solomons

Szuperhős lett a bátyám

Amikor visszatértem a fakuckóba, Zack csendben ült a sötétben.

– Zack, jól vagy? – kérdeztem.

Idegtépő lassúsággal bólintott, mintha valami bonyolult dolgon törné a fejét, majd rekedt hangon így szólt:

– Azt hiszem… csodálatos dolog történt velem, Luke. Megváltoztam.

Ami azt illeti, egy kicsit sem lepődtem meg. Apa a múltkor félrehívott, és elmondta, hogy a bátyám hamarosan megváltozik.

– Elkaptad a serdülést?

Zack nem válaszolt, csak a kezeit bámulta meredten. Majd kinyögte:

– Azt hiszem, szuperképességeim vannak.

A képregényfaló Luke stréber bátyjából váratlanul szuperhős lesz. A földönkívüliek ráadásul a Föld megmentését is rábízzák. Luke-ot elemészti a sárga irigység. De amikor Zacket elrabolják, akcióba lendül. Öt napja marad, hogy kiszabadítsa bátyját, és megmentse a világot a katasztrófától.

Azért ne ijedjen meg senki: ez a könyv nem csupán letehetetlenül izgalmas, hanem lehengerlően vicces. (Ja, hogy az előző általam ajánlott könyv is vicces volt? Ami azt illeti, a következő is az lesz. :) A Luke-hoz hasonló képregényimádók ráadásul a belső poénokat is érteni fogják. A szerzőt a könyvért egy sor gyerekkönyves díjjal jutalmazták, őszre pedig nálunk is jön a folytatás Földönkívüli a tesitanárom! címmel.

9 éves kortól