Mosonyi Aliz: Egyszer volt, ahogy még sose volt – tizenkét és fél Grimm mese (ajánló)

egyszervoltMiért ajánljuk?

A szerző neve garanciát kellene, hogy jelentsen, bár ezen túlmenően a tavaly év végén megjelent kötet abban az esetben a legideálisabb választás, ha az eredeti történetekkel tisztában van az olvasó, s így megmarad az összehasonlítás és a másképp hangzás ereje. A szövegeket áthatják a friss ötletek és a finom humor, elég csak megnéznünk, hogy miért tizenkét és fél meséről van szó.

Milyen típusú mesék?

A kiválasztott Grimm-mesék Mosonyi Aliz értő kezének munkáját dicsérik, tudniillik a legismertebb történetek, mint A halász meg a felesége, a Jancsi és Juliska vagy a Csipkerózsika címűek köszönnek vissza a könyvben. A jól ismert mesék az emberiség fennállásának kezdete óta megőrzött jó és rossz szokásokat járják körül történetről-történetre, mint önzés, irigység, kapzsiság, önzetlenség etc. S mint tudjuk, ezek a fogalmak nem egy bizonyos életkor után, hanem már a kezdeteknél bennünk vannak, nem árt tehát minél hamarabb a velük való megismerkedés. Nem maradnak ki azonban a kevéssé közismert, ám annál szórakoztatóbb és tanulságosabb mesék-  például A tengerimalac című- sem,  így a könyv azok számára is újdonságot jelenthet, akik úgy gondolják, unásig ismerik a Grimm-testvérek világát.

A kötet első és utolsó meséje – a két szöveg kicsit kifigurázza a mesét, bőröstül kifordítja, — megszólít, célzottan az olvasóhoz szól, bevonja őt a történetbe. „De mi csak várjuk, hogy megtudjuk. Én is, te is.” „Ők meg majd elmesélik neked. Csak várjál.” És várni érdemes!

Miért jó?

A modern, Mosonyi Aliztól megszokott, humorban és lendületben bátor nyelven előadott mesék szinte megkövetelik, hogy hangosan, bed-side-story-hangulatban adják elő őket. Velős és rövid, tehát nem sok időt igénybe vevő mesék ezek, ekképpen nyugodtan választhatunk közülük esténként. Rofusz Kinga illusztrációi pedig a tőle megszokott finom érzékenységgel ábrázolják a mesebeli jelenteket, sajátos atmoszférával egészítve ki a szövegvilágot. Emellett kiderül, ihatott-e kávét a Csipkerózsika korabeli birodalomban király és királyné?

Hány éves korig?

A hátsó borító ötéves kortól ajánlja a meséket, s onnantól a klasszikus korhatár, azaz a száz éves korig érvényesül.