Satoe Tone: Pipó utazása (ajánló)

pipóutazásaMiért ajánljuk?

Satoe Tone végre magyarul is olvasható-nézegethető, a nem rég alakult, nagyszerű Kisgombos Könyvek Kiadónál megjelent munkája az utóbbi idők egyik legszebben illusztrált könyve címre pályázhat az itthoni könyvpiacon, s ha a hihetőséghez ez nem lenne elég, a könyv 2013-ban elnyerte a Nemzetközi Illusztrációs díjat. A néhány oldalt kitevő könyv naivan egyszerű meséje finomságaival és különleges figuráival hívja fel magára a figyelmet. Egy kicsi béka nem tud álmodni, ezért útra indul a bárányszámolós-nyájból mellészegődött báránnyal, s belevetik magukat az álmok birodalmába, ahol is megismerik a virágok, egy hal, a medúzák etc. álmait. A szöveg elenyészik a szerző által alkotott képekhez képest, másodlagos funkciót tölt be, s az érzékelést kívánja hangsúlyba állítani, a képekkel kíván jelezni az olvasók felé.

Milyen típusú mesekönyv?

Egyetlenegy, nagyon rövid történet a Pipó utazása. A szöveg iránymutatás, s talán jobban járunk, ha az egyszeri elolvasása után a változatos és színes és többrétegű képekhez magunk találunk ki történeteket, meséket a gyerek fantáziájának igénybevételével, így a könyv hamar kedvencünkké válhat, s interaktív lehet. Az illusztráció a nagy kiterjedésű háttérben elhelyezett kis méretű figurák és környezetük harmonikus vonalvezetésének és színvilágának köszönhetően a világ hatalmasságát és benne saját kicsinységünk elfogadását közvetíti olyan közérthető és kifejező módon, hogy az életkortól függetlenül mindenkit magába szippant.

Miért jó?

Nyilván egy gyerek mást vár a képektől, mint egy felnőtt, s ezért ketté is ágazik a miért jó megválaszolása. Egy gyerek szempontjából a képek szépek, aranyosak, kedvesek, míg a felnőttek többet láthatnak meg a képekben, tudniillik a jó szemlélőt hamar megnyugtathatják ezek az illusztrációk. A színek finom árnyalatai, egy-egy részlet nagyon aprólékos kidolgozása komoly érzékenységet és értő figyelmet sejtet és vár is el az olvasóktól. Nagyon békés, nagyon éteri tájak váltakoznak a könyvben oldalról-oldalra, gyermekien és komolyan. A gyönyörű rajzok jó helyeken egészítik ki, támasztják meg a mese helyenként didaktikus egyszerűségét. A Satoe Tone által képviselt magától értetődő szépséget közvetítő irány a híres japán rajzfilmkészítő, Miyazaki munkásságával is rokonítható.

Hány éves korig?

A szöveget körülbelül négy-öt éves kor között ajánljuk. A képek esetén ez a határ kicsit kitolódik, s amíg jó a szemünk, tehát még százegy és fél évesen is ajánlott a Pipó utazása című könyv nézegetése.